Het sprookje

2023: De nieuwe kleedster van de keizer

Regisseurs

Tot 1970

In 1947 zal Jan v.d. Ree, directeur van de Rijkskweekschool, deze taak op zich nemen. Naast het spelen in meerdere sprookjes weet hij het spelen tot een hoger niveau te brengen. Ook zijn opvolgers Sietze Duisterhout, Floor Féléus en J. Vonk weten dit hoge niveau te handhaven.

Herman Tichelaar

In 1970 neemt Herman Tichelaar de regietouwtjes in handen. Hij zal, tot ieders grote tevredenheid, 25 jaar de artistieke leider zijn van het hele gezelschap. Zijn opvolger Herman van der Baan, vele jaren spelend onder de regie van Tichelaar, mag van hem de scepter overnemen. Net als zijn voorgangers weet ook van der Baan het sprookje elk jaar weer tot een succes te maken.

In 2005 komt er een nieuwe regisseur. Benny Mulder, al jaren dragende speler, neemt de scepter over van Herman van der Baan. Benny Mulder bewijst de laatste jaren ook steeds weer de faam van ‘Het Sprookje’ hoog te kunnen houden!

Met ‘Het Sprookje’ bedoelen Heerenveners, zowel jong als oud, de voorstelling die rond Sinterklaas opgevoerd wordt. Een begrip dat feitelijk de ‘lading’ niet dekt, want in de afgelopen 66 jaar zijn er slechts zes echte sprookjes opgevoerd, namelijk ‘Vrouw Holle’ (1947, 1954, 1961 en 2000), ‘De gelaarsde kat’ (1948,1996 en 2010), ‘Assepoes’ (1952 en 1958), ‘Repelsteeltje’ (2006), ‘Sneeuwwitje’ (2007) en in 2009 ‘Zwaan kleef aan’!

Wel staat tot ver in de zeventiger jaren ‘het sprookje’ in het teken van figuren die bij een sprookje horen: koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen, dienaren en hofnarren, tovenaars en heksen, arme maar brave lieden en kwaadwillende booswichten. Altijd eindigend met een happy end, want dat hoort bij ’het sprookje’!

In de jaren negentig introduceert Herman Tichelaar ‘het sprookje’ in de vorm van een kindermusical.

Herman van der Baan

Regisseur Herman van der Baan, opvolger van Herman Tichelaar presenteert aanvankelijk enkele sprookjes uit het verleden, maar gaat in 2003 met ’Lekker vies!’ de meer ‘absurdistische’ kant op, naast het ‘chatten’ naar een andere planeet, verschijnt ook voor het eerst een travestiet ten tonele. In ‘Hoog bezoek in Kneuzel’ (2004) wordt het toneelspel ‘uit de voorstelling gehaald’ door af en toe uit de tekst te stappen. Maar… er komt wél een koningin in voor! ‘Absurdistisch’, maar passend in de traditie.

Benny Mulder

Benny Mulder, als opvolger van Herman van der Baan, gaat na ‘Het vergeten volkslied’ (geschreven door Gerard Wolters, directeur van Posthuis Theater), weer de kant op van ‘echte’ sprookjes. In 2006 met ‘Repelsteeltje’, in 2007 met ‘Sneeuwwitje’, in 2009 met ‘Zwaan kleef aan’, in 2010 met ‘De gelaarsde kat’ en in 2013 met ‘Assepoester’.

De afgelopen jaren roept hij de hulp in van toneelschrijver Aris Bremer (van Texel) die op zijn verzoek hedendaagse bewerkingen maakt van ‘Doornroosje’ (‘Wakker worden, Roosje!’ – 2015) en ‘Vrouw Holle’ (‘Vrouw Holle doet het wéér!’ – 2016). In 2017 verschijnt ‘Klein Duimpje’ op het toneel van het Posthuistheater onder de titel van ‘Klein Duimpje en de huilende Reus’. En in 2018 ‘Roodkapje en de Koekelkompjoeter’. Sprookjes die, mede door de inspirerende regisseur, op een zeer hoog niveau worden gebracht. Benny Mulder (Berend Elle Mulder) is op 21 maart 2019 overleden.

Financiering

De Sint- Nicolaascommissie Heerenveen wil graag alle sponsoren van het Sprookje bedanken voor hun bijdragen. Zonder hen zou het onmogelijk zijn om het Sprookje, voor vele mensen uit de regio een dierbare traditie, te laten voortbestaan!

Voor de financiering van het eerste sprookje wordt een beroep gedaan op de Heerenveense winkeliers commissie; deze commissie is bereid geldelijk bij te springen. Omstreeks 1950 wordt een commissie gevormd bestaande uit leden van de winkeliersvereniging H.N.I. (Handel, Nijverheid en Industrie) en leerkrachten.

De winkeliers zetten zich in voor de organisatie van dit kinderfeest en gaan met intekenlijsten de zakenlui bezoeken om geld in te zamelen. De onderwijsmensen regelen het toneelspel en het bezoek van meerdere scholen, ook uit de omgeving van Heerenveen, aan de Schouwburg.

De geldinzameling is geheel vrijblijvend, maar vormt wel de basis waarop het sprookje kan draaien. Tot op heden is dat zo gebleven. Dank zij de middenstand en de industrie heeft de Sint-Nicolaas commissie nooit om geld hoeven te bedelen bij de gemeente Heerenveen.

Vele bekende (oud) Heerenveense middenstandsnamen hebben in de commissie hun steentje bijgedragen; voorzitters als Anske Siebenga (tot 1978) en Sietze Beenen; secretarissen als Wim Comello en Wessel Wierda; penningmeesters als Jan Vrind, Simon Bunt en Henny Steneker; leden als Jan Vreeling en Jochum Scheper.

Bekende onderwijsnamen zijn Jo Ploegh, Luite Hofstra, Herman Tichelaar, Lammert Zeilstra én niet te vergeten Henk Schipper, de man die meer dan veertig jaar de correspondentie met de scholen voerde en de zaalindeling van het bezoek verzorgde. Daarnaast staat hij ook vele jaren als sprookjesspeler op het toneel!

Doneren via iDeal

Muziek

Wat zou het Sprookje zijn zonder het Sinterklaasorkest, dat de laatste decennia steeds heeft gezorgd voor de muziek waarop honderden kinderen uit de gemeente Heerenveen luidkeels mee mogen zingen in de pauze van de sprookjes.

De mensen van de band onder de bezielende leiding van Jan Roeper hebben de afgelopen jaren steeds weer voor de sfeer weten te zorgen die onlosmakelijk bij het sprookje hoort. Zij weten keer op keer met nummers te komen die perfect passen in het tijdsbeeld door de jaren heen.

Vele kinderen zongen mee met bijvoorbeeld André van Duins “Pizza”, “Dromen zijn bedrog” en “Hoofd, schouders, knie en teen”. En, niet te vergeten, de vele Sinterklaasliedjes die zij ten gehore brengen wanneer Sinterklaas het toneel betreedt.

Jan Roeper is tevens verantwoordelijk voor de live geluidseffecten tijdens de voorstelling.

Zilveren mijter

De Sint-Nicolaascommissie kent een bijzondere onderscheiding, namelijk “De zilveren mijter”. Een zilveren speld in de vorm van een mijter. Zij reikt deze uit aan mensen die veel voor het sprookje betekend hebben. Tot nu toe is deze ere-speld 16 maal uitgereikt, namelijk aan:

Nr.Naam Jaar
1. Henk Schipper 1994
2. Herman Tichelaar 1994
3. Sietse Beenen 1999
4. Herman van der Baan 1999
5. Lammert Zeilstra 2004
6. Jan Vreeling 2004
7. Jochum Scheper 2004
8. Yvonne van der Burg 2016
9. Benny Mulder 2019
10. Aad Rommelse 2020
11. Ali de Jong 2020
12. Jeep Bosma 2020
13. Willem Blom 2020
14. Mieke Wajon 2020
15. Alie van Dijk 2022
16. Eric Noorman 2022

Commissieleden

Dit zijn de mannen en vrouwen die elk jaar weer de organisatie, de totstandkoming van het sprookje in Heerenveen realiseren.

Dagelijks Bestuur Functie
Otto Hoekstra Voorzitter
René Lip Penningmeester
Dorette Smits Secretaris
Jan Rinzema Marketing – PR
August de Jong Regisseur
Overige commissieleden Functie
Margo Pietersen Coördinator
Jolanda de Boer Spelersvertegenwoordiger
Liesbeth Muntendam Lid
Ali de Jong Lid
Pieter van der Schaar Lid
Gerard Jalving Lid
Theo Smit Lid
Bart Kort Lid
Arthur Kessels Decorontwerp/schilder
Hans de Heij Decorbouw
Arie Oosterdijk Decorbouw
Aad Rommelse Ceremoniemeester

Deelnemerslijst

In de loop der jaren hebben ruim 300 mannen en vrouwen, meestal afkomstig uit de onderwijswereld, als speler hun vrijwillige medewerking verleend aan het Heerenveense Sprookje. Daarnaast waren er ook velen die meewerkten als regisseur, decorbouwer, schilder, souffleur, grimeur, muzikant, kleedster, ceremoniemeester e.d.

De spelers zijn achterhaald aan de hand van het fotoarchief. Van de jaren 1946 t/m 1948 zijn helaas geen (volledige) gegevens bekend. Na 75 jaar ‘sprookjes’ ziet de top van de deelnemerslijst er als volgt uit:

Plaats Deelnames Naam Deelnemer als
1 45 Yvonne van der Burg Speler – Souffleur
2 41 Herman van der Baan Speler – Regisseur
3 38 Abe de Vries Speler
4 37 Benny Mulder Speler – Regisseur
5 32 Aad Rommelse Speler – Decorbouwer – Ceremoniemeester
6 30 Alie van Dijk Speler
  30 Luite Hofstra Speler
6 29 Herman Tichelaar Speler – Regisseur


Bekijk de complete lijst (PDF)

onze donateurs & sponsoren