Anja Plat en het sprookje

Anja Plat en het sprookje

Het was 2003. Het sprookje “lekker vies” zou worden opgevoerd. Er waren extra spelers nodig voor een paar aparte rollen. Mieke Wajon wist nog wel een paar namen.

Heb je wel eens aan toneel gedaan?

Zo kwam het dat regiseur Herman v.d. Baan belde; Heb je wel eens aan toneel gedaan? Je stem klinkt goed, mag ik anders even langs komen? Ja hoor, koffie staat klaar. De bel gaat, ik doe open, Herman zegt: Jaaaa jij bent het “ Snotelf. Yes ik mocht meedoen, ik was super trots en ben dat nog steeds. Ik vond het een hele eer.

Ze herkennen heel vaak mijn stem

En inderdaad ik ben ook een soort snotelf. Met mijn geringe lengte en specifieke stemgeluid is er elk jaar weer een rol op mijn lijf geschreven. Nu dus al 17 jaar. Allerlei leuke rollen, waaronder ook veel jongetjes, mannetjes. Poekie de postbode die alleen maar achteruit loopt, een dikke muis charlotte, Geest in de spiegel, pierewei, proet, de leeuw, Gijs, harkje, edje echo, klein duimpje, enz.

Heel leuk als ik na de sprookjes-week weer aan het werk ga en kindjes die op het spreekuur komen mij aanstaren en denken, hoe kan dit, dat is toch……. Ze herkennen heel vaak mijn stem.

Soms ligt mijn hele huis bezaaid met glitter

Ik vind niet alleen acteren, maar ook het maken van toneelkleding heel leuk om te doen. Al jaren vorm ik samen met Ali de Jong het vaste kleding-duo. We zijn heel goed op elkaar afgestemd, kunnen elkaar mooi aanvullen en hebben beide een kleurrijke fantasie.

Als we eind januari de nieuwe rolverdeling krijgen, beginnen de radertjes alweer te draaien. Spullen verzamelen die van pas zouden kunnen komen, oude kleding, kantjes, randjes en vooral veel glitter en glimmers. Soms ligt mijn hele huis bezaaid met glitter en dan weet iedereen weer hoe laat het is, het is sprookjestijd.

Alsof het een dans was

Ik heb ontzettend veel geleerd, vooral van Benny Mulder, zijn directe aanpak werkte voor mij perfect, hij sleepte me naar alle hoeken van het toneel, deed alles voor, alsof het een dans was.

Ik hoop dat we nog heel lang en gelukkig door mogen gaan met dit fantastische
vrijwilligerswerk.

Ik teken ervoor.
Sprookjesgroet Anja Plat

 

Op de foto